Sitruunajuustopiiras

Sitruunajuustopiiras

Jouluaattona 2015 minä ja äitini istuimme Lontoon Chelsean kaupunginosassa King’s Roadilla sijaitsevassa pienessä italialaisessa kuppilassa, jonne olimme piipahtaneet lounaalle ostosten teon lomasta. Äitini tilasi lounaaksi keiton ja minä bruchettan, kyytipojaksi molemmille lasilliset proseccoa. Jälkiruuaksi tilasimme cappuccinot ja palan sitruunajuustotorttua puoliksi.

Kello oli 13 ja mietimme miten yleensä huhkimme keittiössä jouluaterian valmistuksen parissa siihen aikaan jouluaatosta. Vaikka molemmat nautimmekin ruuanlaitosta ja jouluisesta tunnelmasta, oli tuossa hetkessä jotain hohdokasta. Kahdestaan kippistelimme kuplivalla, ei ollut kiire minnekään ja ihastelimme ostoksiamme.

Yhteinen hetki äidin kanssa jouluaattona huipentui jaettuun jälkiruokaan. Se oli herkullinen: samettinen koostumus, makean ja kirpeän täydellinen yhdistelmä ja paahdetut pinjansiemenet toivat rapeaa kontrastia pehmeään täytteeseen.

Tämä jouluinen muisto ei ehkä ole ihan tähän vuodenaikaan sopiva, mutta resepti sopii sesonkiin kuin sesonkiin. Oheinen resepti on minun versioni tuosta Lontoossa nautitusta herkusta. Luulen, että ravintolassa tarjolla olleessa piiraassa oli käytetty vain ricotta-juustoa, mutta koska itse rakastan mascarponea, käytin omaan versiooni myös sitä.

Sitruunajuustopiiras:

Pohja:
100 g voita
80 g mantelijauhoja
0,5 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 sitruunan kuori
1 muna


Täyte:
1 dl hunajaa
1,5 dl sokeria
50 g voita
1/2 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
2 munaa
125 g ricottajuustoa
125g mascarponejuustoa
100 g pinjansiemeniä

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää mantelijauhot, vehnäjauhot ja raastettu sitruunan kuori. Lisää muna. Pyöräytä taikina käsin palloksi ja laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat piiraan täytteen.

Mittaa hunaja ja sokeri kattilaan ja kuumenna. Lisää voi. Sekoita jatkuvasti kunnes voi on sulanut ja kaikki ainekset ovat sekoittuneet keskenään. Jäähdytä seos. Lisää raastettu sitruunan kuori ja mehu.

Vispaa sokeriseos, juustot ja munat keskenään tasaiseksi massaksi.

Kauli taikina jauhotetulla päydällä. Voitele piirakkavuoka ja nosta kaulittu taikina varovasti vuokaan. Voit myös tehdä pieniä piiraita muffinivuokiin. Ota tällöin muffinivuoan halkaisijaa hieman isommalla lasilla taikinasta paloja ja painele ne vuokien pohjalle ja reunoille.

Esipaista pohjaa 175 asteessa noin 10 minuuttia. Sillä aikaa kun pohja paistuu, paahda pinjansiemenet kuivalla kuumalla pannulla.

Ota pohja pois uunista ja levitä puolet pinjansiemenistä pohjalle. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunissa noin 50 minuuttia. Ripottele päälle pinjansiemeniä ja tomusokeria.

Resepti on alunperin julkaistu Kotiseutu-uutisissa 21.12.2017Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *