Hiivaton sooda-puolukkaleipä

Hiivaton sooda-puolukkaleipä

Minun täytyy tunnustaa jotain. En tunnista puolukkaa karpalosta.

Joensuun torilta bongasin viime viikolla thai-naisia myymässä poimimiaan puolukoita. Lähetin lauantaina britti-ukkelini torilta näitä naisten myymiä marjoja minulle noutamaan. Hänen suomen kielen taitonsa ei ole täydellinen, hänellä olivat menneet karpalo ja puolukka sekaisin.

Herra oli pyytänyt leideiltä litran karpaloita. Tosin naisilla ei ollut kuin yhdenlaisia marjoja myytävänä ja kielitaito samaa luokkaa mieheni kanssa, niin eipä niillä oikeilla sanoilla niin väliä.  

Jotain punaisia kirpakoita marjoja sieltä kuitenkin kotiin tuli. Ja nyt täytyy todellakin siis tunnustaa, etten vieläkään tiedä, olivatko marjat puolukoita vai karpaloita. Heitä sekaan kumpia vain sinä satut löytämään. Uskon, että herkullista tulee joka tapauksessa.

Liperissä vietetään lauantaina Leipäpäivää. Sen kunniaksi laadin Kotiseutu-uutisten Leipäpäivä-teemaiseen numeroon soodaleipäohjeen,  piimä-puolukkapiirakan ohella. 

Tämä hiivaton leipä on saanut inspiraationsa brittiläisestä makeasta teeleivästä, skonssista. Leipä on siis makeahko. Oman tunnelmansa siihen tuovat kaneli ja tietysti ne happamat marjat.

Hiivaton puolukkaleipä

5 dl grahamjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
50 g voita
4 dl piimää
2 munaa
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl kanelia
3 dl puolukoita

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuiviin aineisiin sähkövatkaimella. Vatkaa munat ja piimä keskenään sekaisin. Sekoita muna-piimäseos hiljalleen jauhoseokseen sähkövatkaimella. Lisää puolukat kapustalla sekoittaen. Pyöräytä taikina jauhotetuin käsin palloksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Viillä veitsellä x:n muotoinen kuvio leivän pintaan. Paista 200 asteessa 40-50 minuuttia. Anna leivän vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *