Bagelit

Bagelit

On vuosi 1993. Seison pienen, pyörillä liikuteltavan kioskin edessä, kalifornialaisen high schoolin pihalla. 

Olen lounastunnilla. Koulussamme ei ole erillistä ruokalaa, oppilaat syövät koulun ulkoaluleella, kuka missäkin. Lounas pitää ostaa itse valitsemastaan kioskista. Yhdessä myydään pizza-sliceja, toisessa hampurilaisia, jossain on myös luukku heille, jotka saavat valtion avustamana lounaan koulusta. Siihen jonoon ei minulla, suomalaisella vaihto-oppilaalla ole mitään asiaa.

Jonotan lempiruokakioskilleni. Siinä myydään bageleita. Isoja ja pulleita vesirinkeleitä. Ne ovat kiiltäviä päältä ja  sitkeän pehmeitä sisältä. 

Suomessa en ole saanut tällaisia rinkeleitä koskaan maistaa. Vesirinkelit, joita lähikaupastamme Kanervalan Eväskontista saa, ovat kyllä hyviä, mutta eivät lainkaan näiden amerikkalaisten bagelien kaltaisia.

Kioskin etelävaltiolaisittain ääntävällä leidillä on rivissä monenlaista rinkeliä. Löytyy klassista unikonsiemenillä päällystettyä bagelia, kokojyväbagelia, seesaminsiemenbagelia ja suosikkiani: Roasted Onion Bagel. Sen taikinaan on lisätty paahdettua ja kuivattua sipulia. Pyydän yhden sellaisen.

Kioskin myyjätär pakkaa bagelin mukaan Philadelphia-tuorejuustonapin ja muoviveitsen, jolla rinkelin voi halkaista ja levittää tuorejuuston bagelin puolikkaille. Lounaani ei ehkä ole kovin monipuolinen, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullinen.

Bageli on alkujaan puolanjuutalaisten leivonnainen. Siirtolaiset toivat sen mukanaan Pohjois-Amerikkaan, jossa se on nauttinut klassikkoaamiaisen tai lounasleivän asemasta jo vuosikymmeniä.

Bagelit voi täyttää monilla eri lisukkeilla. Perinteisenä yhdistelmänä Yhdysvalloissa pidetään Philadelphia-tuorejuustoa, kylmäsavulohta, kapriksia ja punasipulia.

Varaa bageleiden leivontaan muutama tunti aikaa. Taikinan kohotessa voit valmistella haluamasi täytteet. 

Bagelit keitetään siirapilla tai sokerilla maustetussa vedessä.  Keittäminen sokerivedessä saa aikaan rinkelin kiiltävän pinnan ja sitkeän sisuksen. Keitetyt rinkelit paistetaan kauniin kultaisiksi uunissa.

Päällystä bagelit ennen uuniin laittoa haluamillasi siemenillä, leseillä, hiutaleilla tai suolarouheella.

Reseptistä tulee kymmenen isoa bagelia. Yön yli levännyt rinkeli on vielä herkullinen, mutta erityisesti se tykkää leivänpaahtimesta ja kerroksesta voita.

Bagelit

4 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl leipäsiirappia tai jotain muuta siirappia tai sokeria
2 tl suolaa
11–12 dl vehnäjauhoja
1 tl öljyä taikinakulhon
voiteluun
2–3 l vettä keittämiseen
1 rkl siirappia keitinveteen
1 kananmunan valkuainen
seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä, auringonkukansiemenia, kaurahiutaleita tai muita haluamiasi päällysteitä

Yhdistä hiiva, siirappi  ja vesi. Anna seisoa noin viisi minuuttia, kunnes hiiva alkaa vaahtoamaan kevyesti. Lisää suola ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Vaivaa taikinaa 10–15 minuuttia. 

Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä. Anna sen kohota vähintään tunti.

Kumoa taikina ja painele siitä ilmat pois. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan, ja pyörittele osat palloiksi.

Paina sormella jokaisen bagelin keskelle reikä ja pyöräytä rinkeliä muutaman kerran sormen ympäri. Jätä bagelit odottamaan keittiöpyyhkeen alle siksi aikaa, kun valmistelet keitinveden.

Lisää vesi ja siirappi isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta reikäkauhalla 2–3 rinkeliä kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä rinkeleitä 1 minuutti per puoli. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita 5 rinkeliä per pelti.

Voitele rinkelit kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle haluamiasi päällysteitä. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia kunnes bagelit ovat kauniin kullanruskeita.

Tarjoile bagelit valitsemiesi lisukkeiden kanssa.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *