Afternoon Tea ja Cheddarskonssit

Afternoon Tea ja Cheddarskonssit

Ajattelin brexit-sekoilun kunniaksi vähän fiilistellä englantilaisella teehetkellä.

Afternoon Tean, Suomessa usein kello viiden teeksi kutsutun englantilaisen tradition luojana pidetään Bedfordin herttuatar Annaa. 1800-luvun puolivälin tienoilla Annan ylimystökodissa lounas tarjoiltiin aikaisin ja illallinen vasta myöhään, kahdeksan aikoihin. 

Annalla tuli nälkä aterioiden välissä. Hän pyysi voileipiä ja kakkua toimitettavan teepannullisen kanssa siinä neljän, viiden aikaan iltapäivästä. Hän ihastui luomaansa tapaan ja alkoi kutsua ystäviään kylään iltapäivän teehetkelle. 

Anna siirtyi myöhemmin ystävänsä, kuningatar Victorian palvelukseen. Näin tapa siirtyi myös kuninkaallisille. Ja sitä myötä se levisi koko kansan yhteiseksi tavaksi.

Tänä päivänä tosin ihan tavallisissa englantilaisissa perheissä puhutaan teeajasta, kun puhutaan päivällisestä. Kun Suomessa lapsi kysyy jossain kohti iltapäivää, että ”Mitä meillä on ruokana?”, niin tavallisessa englantilaisessa perheessä lapsi saattaa kysyä ”What’s for tea?”, ja sillä tarkoitetaan juurikin iltaruokaa, ei kakkusia ja skonsseja.

Perinteistä Afternoon Tea -menuta tarjoillaan kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa.

Iltapäivän teehetkellä tarjotaan perinteisesti skonsseja, voileipiä, kakkusia ja keksejä. Skonssien väliin laitetaan hilloa ja erityisen rasvaista ja paksua kermaa, clotted creamia. 

Clotted creamia ei valitettavasti Suomen kaupoista saa. Olen juuri testailemassa sen valmistamista haudutuspadassani, crock potissa. Katsotaan onnistuuko, mutta sitä ennen päätin tehdä näitä suolaisia cheddarskonsseja. Sen väliin ei kermaa ja hilloa laiteta, ihan vain voita. Tai syödään sellaisenaan.

Sitten vielä pala sitruuna-unikonsiemenkakkua skonssien ja teen kera, niin kyllä sitä jaksaa taas Bedfordin herttuattaren lailla myöhäiseen illalliseen asti puksuttaa.

Cheddarskonssit

7 dl vehnäjauhoja
100 g  voita
0,5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 munaa
5 tl leivinjauhetta (kyllä, niin monta)
2,5 dl maitoa
150 g cheddarjuustoa

0,5 dl jauhoja taikinan
työstämiseen
1 muna voiteluun
70 g cheddarjuustoa skonssien päälle

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää huoneenlämpöinen voi. Sekoita monitoimikoneella tai sähkövatkaimella seos tasaisen muruiseksi. Lisää sokeri, suola ja munat nopeasti sekoittaen. Lisää  cheddar ja maito lusikalla tai puulastalla käännellen taikinaan.

Taikina on tässä vaiheessa vetinen ja samaan aikaan helposti mureneva.

Jauhota leivinalusta ja kaada taikina alustalle. Ripottele taikinan päälle kevyesti jauhoja. Taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita toinen puoli levystä toisen päälle. Käännä levyä 90 astetta ja taita uudelleen. Tee näin muutamia kertoja. Mutta  älä vaivaa taikinaa.

Ripottele vielä kevyesti jauhoja levyn päälle ja kauli se noin kolmen sentin paksuiseksi levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla tai lasilla ympyröitä. Kasaa yli jääneet reunat yhteen ja taita uudestaan levyksi.

Ohjeesta tulee noin 18 skonssia, mikäli ympyrän halkaisija on 7–8 senttiä.

Voitele skonssit päältä munalla ja ripottele päälle juustoa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniin ruskeita päältä.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *