Amerikkalainen apple pie

Amerikkalainen apple pie
Meikäläisten pihassa kasvaa yksitoista omenapuuta. Onhan niitä aivan liikaa yhden perheen tarpeisiin, vaikkakin muutama puu alkaa jo vedellä viimeisiään. Mutta kun ne ovat siinä vuosikymmeniä töröttäneet luomassa tunnelmaa puutarhaan, niin ei niitä raaskisi millään kaataa. Suurin osa puistamme tekee yhteisessä tahdissa joka toinen vuosi runsaan omenasadon. Tänä vuonna on sadoton vuosi, vain kahdessa pienessä puussa on omppuja. Kyllä niistä silti piirakan jos toisenkin vääntää. Kirjoitan Graafikon keittiössä -nimistä ruokakolumnia Liperin Kotiseutu-uutisiin. Toimituksen toiveena tämän kuukauden kolumniin oli jotain reseptejä käsillä olevaa satokautta silmällä pitäen. Omput olivat luonteva valinta puutarhamme antimia ajatellen. Nämä kolme erilaista omppuleivoinnaisreseptiä pääsivät ruokakolumniini mukaan. Yksi tortuista sai ällömakean kinuskikuorrutteen. Omena-pekaanipähkinäkakun ohjeen pääset lukemaan täältä. Toinen mascarponejuustotäytteen sekä murupinnan. Omena-mascarponekakun ohjeen löydät täältä. Kolmas, näistä oma suosikkini kaikessa yksinkertaisuudessaan, on amerikkalainen apple pie. Siinä pääsee omena todella pääosaan. Parhaimmillaan tämä amerikkalainen klassikko on tarjoiltuna kuumana vaniljajäätelön kera. Perinteisesti se tehdään Granny Smith -omenalajikkeesta, mutta happamat kotimaiset omenat käyvät oikein hyvin. Tämä resepti soveltuu  tehtäväksi syvään piirakkavuokaan. Omani on halkaisijaltaan 28 cm ja syvyydeltään 4 cm.
Amerikkalaisen apple pien piirakkataikinassa ei käytetä nostatusainetta.
Amerikkalainen apple pie 6 dl vehnäjauhoja 250 g voita 1 rkl sokeria 0,5 tl suolaa 1 dl kylmää vettä 1 kananmunan keltuainen voiteluun 1 rkl sokeria taikinan päälle Täyte: 750 g omenaa lohkottuna 2 dl sokeria 0,5 dl muscovadosokeria 1 tl kanelia 0,5 tl muskottipähkinää 0,5 dl vehnäjauhoja puolikkaan sitruunan mehu 50 g voita Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi sähkövatkaimella jauhoseokseen. Kaada vesi pikkuhiljaa taikinaan. Alusta taikina käsin palloksi. Kääri taikinapallo elmukelmuun ja anna viiletä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Lohko omenat. Sekoita kaikki täytteen aineet isossa kulhossa keskenään. Jaa viilennetty taikinapallo kahteen osaan. Kauli ensimmäinen taikinapallo sen kokoiseksi, että se yltää piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Siirrä taikina varovasti vuokaan. Kaada omenatäyte pohjan päälle. Lusikoi omenoiden päälle voinokareita. Voitele taikinan reunat kananmunan keltuaisella. Kauli toinen taikinan puolikas ympyräksi. Siirrä se varovasti piirakan päälle. Nipistele taikinat kiinni reunoista. Voit leikata ylimääräiset taikinat pois, niin saat reunasta tasaisen kauniin. Viillä vielä taikinan päälle viiltoja, jotta höyry pääsee poistumaan. Voitele kananmunan keltuaisella kauttaaltaan ja ripottele pinnalle ruokalusikallinen sokeria. Paista 175 asteessa noin tunti.
Tarjoile amerikkalainen apple pie vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.


2 thoughts on “Amerikkalainen apple pie”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *