Punajuuri-fetagalette

Punajuuri-fetagalette

Galette on rustiikkinen piiras, joka paistetaan vapaamuotoisena pellillä eikä piirakkavuoassa. Perinteinen bretagnelainen galette tehdään tattarijauhoista. Tässä reseptissä käytin vehnäjauhoja sekä täysjyvävehnäjauhoja, eli grahamjauhoja.

Tämän punajuuri-fetagaletten sisus ei kaipaa suolaisille piiraille tyypillistä kerma-munasekoitusta. Runsas annos fetaa riittää. Karamellisoidut sipulit ja timjamin yrttisyys täydentävät kokonaisuuden.

Tarjoile kevätauringossa kylmän ja kuivan valkoviinin kera. Ah!

Punajuuri-fetagalette

Pohja:
150 g voita
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl kylmää vettä

2 isoa punajuurta
2 isoa punasipulia
4 valkosipulin kynttä
4 rkl balsamicoa
0,5 dl ruokosokera
1 tl suolaa
kourallinen tuoreen timjamin lehtiä
öljyä paistamiseen
200 g fetaa

1 munan keltuainen voiteluun

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Yhdistä jauhoseos kylmään voihin joko monitoimikoneessa, sähkövatkaimella tai käsin nyppimällä. Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes taikina muuttuu muruisesta koostumuksesta kiinteäksi. Laita taikina odottamaan jääkaappiin.

Esikeitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Sillä aikaa kun punajuuret kiehuvat valmista karamellisoidut sipulit. Pilko sipuli ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää valkosipuli ja kourallinen timjamia. Kaada sekaan balsamico ja sokeri. Anna sipuleiden hautua niin pitkään kunnes punajuuret ovat kypsyneet. Siinä vaiheessa seos on kiehunut kasaan. Viipaloi punajuuret sipuleiden sekaan ja lisää suola. Sekoita hyvin.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä isoksi ympyräksi. Siirrä taikina varovasti kaulinta apuna käyttäen leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kumoa punajuuri-sipuliseos taikinan päälle. Jätä reunoille kääntövarat. Murustele fetajuusto sekaan ja päälle. Taita galetten reunat ja voitele ne kananmunan keltuaisella.

Paista 175 asteessan. 50-60 minuuttia.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *