Ranskalainen ateria

Ranskalainen ateria

Koululaisten kesäloman alkajaisiksi matkustimme perheemme ja äitini kanssa Ranskaan. Pääsimme reissun aikana käymään Normandian maaseudulla ja Pariisissa. Matkalta jäi käteen ihanien muistojen lisäksi kaipuu ranskalaiseen ruokaan. Nimenomaan siihen mutkattomaan juusto-, patonki- ja viini-linjaan. Sitä kaipuuta on onneksi helppo lievittää kotikeittiöstä käsin nousematta lentokoneeseen.

Ranskalaiset juustot ovat tämän kolmen ruokalajin aterian juttu. Kotipihassa (sekä ukkoni herra britin viljelypalstalla, eli tuotetta löytyy vaikka seitsemänkymmenen ruokalajin ateriaan) kasvava raparperi on toinen tämän aterian juttu. Raparperista tehdään hilloketta, joka maustetaan jokaisen ruokalajin mukaan erikseen.

Alkupalaksi  ranskalainen klassikko: uunissa paistettua camembertia. Raparperihillokkeen makean tulinen kuorrute vie sen uusiin ulottuvuuksiin. Pääruuaksi roquefortilla täytettyä kananrintaa, paahdettuja kirsikkatomaatteja sekä uusia perunoita. Jälkiruuaksi chevre-raparperipiiras. Ranskalainen kuplajuoma (tai ihan minkä maalainen vain, ei se niin nökönuukaa ole) sopii mainiosti läpi aterian! Menu on suunniteltu neljälle hengelle. Tosin jälkiruokapiiraasta riittää useammallekin ruokailijalle.

Bon appétit!

Raparperihillokkeen pohja:
400 g raparperia kuutioina
2 dl ruokosokeria

Laita kuutioidut raparperit pinnoitettuun kattilaan sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä n. 15 minuuttia kunnes raparperit ovat soseutuneet paksuksi hilloksi.

Paistettu camembert-juusto 
2 camembert-juustoa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl chilitahnaa
0,5 dl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
1/4 osa raparperihillokkeen pohjaa
kourallinen kuorittuja pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä

Pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi. Murskaa valkosipuli. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna. Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää chilitahna ja etikka sekä suola ja keitä kasaan. Sekoita raparperihilloke sekaan.

Poista camembertista muovikuoret ja laita juustot takaisin puisiin kehikoihin ja aseta kehikot uunin kestävään astiaan. Paistuessaan juusto voi tulvia kehikon yli.

Tee muutamia viiltoja juustojen päälle. Jaa raparperihilloke kahteen osaan juustojen päälle. Ripottele pintaan vielä pistaasipähkinöitä ja valuta päällimmäiseksi hieman oliiviöljyä.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia ja tarjoile välittömästi tuoreen, rapeakuorisen patongin kera.

Dippaa patonginpalalla juustoa suoraan astiasta. Ranskassa ravintolassa tilattaessa jokainen ruokailija saa oman juustonsa, mutta sen verran rikasta tavaraa tämä alkupala on, että yksi juusto riittää kahdelle jaettavaksi vallan mainiosti.


Roquefort-juustolla täytettyä kanaa
4 broilerin rintaleikettä
100 g roquefort-juustoa
1 valkosipulin kynsi
2 tuoretta rosmariinin oksaa
1 sitruuna
1/4 osa raparperihillokkeen pohjaa
suolaa ja pippuria
rasiallinen kirsikkatomaatteja
rucolaa
uusia perunoita

Poista rintaleikkeistä luut. Tee  jokaiseen leikkeeseen pituussuunnassa syvä viilto, mutta älä leikkaa leikettä kahteen osaan. Täytä viiltämäsi ”taskut” roquefort-juustolla ja laita ”taskut” kiinni cocktail-tikkujen avulla.

Laita kanaleikkeet nahkapuoli alaspäin oliiviöljyttyyn uunivuokaan ja rouhi päälle suolaa ja pippuria. Heitä päällimmäiseksi vielä rosmaariinin oksa.

Paista aluksi 200 asteessa 45 minuuttia. Ota vuoka uunista ja käännä kanan palat nahkapuoli ylöspäin. Laita tässä vaiheessa uunipannulle kirsikkatomaatit. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja paahda kanoja ja tomaatteja vielä 15 minuuttia.

Kanan kypsyessä uunissa valmista pääruuan lisuke, raparperihilloke.

Murskaa valkosipuli. Nypi rosmariinista lehdykät. Paista valkosipuleita ja rosmariinia öljyssä pienessä kattilassa. Lisää 1/2 sitruunan mehu ja keitä nopeasti kasaan. Sekoita raparperihillokkeen pohja valkosipuleihin ja lisää ripaus suolaa ja pippuria.

Asettele lautaselle kananrinta, uunissa paahdettuja tomaatteja, rucolan lehtiä ja raparperihilloketta, sekä keitettyjä uusia perunoita. Purista annosten päälle vielä tilkka sitruunamehua, lorauta oliiviöljyä ja rouhaise päälle merisuolaa.

Chevre-raparperipiiras
100 g voita
1 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 osaa raparperihillokkeen pohjaa
1/2 tl jauhettua kanelia
vanilijauutetta
240 g levitettävää vuohenjuustoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää nopeasti voiseokseen. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Lisää raparperihillokkeen pohjaan 4 tippaa vanilijauutetta ja kanelia. Lusikoi raparperi vuokaan taikinan päälle. Sekoita vuohenjuustoon kananmunat, sokeri ja 6 tippaa vanilijauutetta. Kaada juustoseos piiraan päälle. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.

Reseptit on alunperin julkaistu Kotiseutu-uutisissa 21.6.2018Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *