Flatbreads & nyhtökanaa (tai -kauraa)

Flatbreads & nyhtökanaa (tai -kauraa)

Eilen oli joensuulaisilla koululaisilla viimeinen lomapäivä. Sen kunniaksi lupasin laittaa lapsille heidän toiveidensa mukaisen aterian.

Pojat halusivat harvakseltaan laittamaani pulled chickeniä eli nyhtökanaa. Toivelistalla oli myös pannulla paistetut flatbreadit, jonka sisälle kana ja ihanat sörsselilisukkeet kääritään. Harvoin kokkaan tätä ateriaa siksi, että se on hieman suuritöinen perheen arki-iltojen ruuaksi. Toisaalta pulled chicken -versioni ei vaadi tuntikaupalla uunissa hauduttamista ja lopputulos on silti mehevä ja maukas. Suuritöisyys tulee aterian moniosaisuudesta: flatbreadien leipomisesta ja lisukkeiden valmistamisesta. Mutta, kun viisihenkinen perhe kokkaa yhdessä ja kaikki osallistuvat aktiivisesti ruuanlaittoon, on ateria valmis hieman yli tunnissa (lukuunottamatta leipätaikinan kohotusaikaa).

Suosittelen aloittamaan aterian valmistuksen leipätaikinasta. Kun taikina on kohonnut, laita kana kypsymään ja sillä välin valmista leivät, kastikepohja ja lisukkeet. Jos kokkaat ateriaa yksin ilman apukäsiä, varaa valmistusaikaa ainakin 1,5 tuntia. 

Perheemme lempparilisukkeet kanan ja flatbreadin seuraksi ovat tzatziki, tuoresalsa, fetajuusto, salaatti ja kurkku. Emme välitä ruokakulttuurien värikkäästä sekoittumisesta, laitamme sitä mikä maistuu hyvälle.

Aterian voi vallan mainiosti valmistaa myös nyhtökaurasta. Käytän hyvin usein nyhtökauraa ja härkistä lihojen korvikkeena. Nykyisin suorastaan hävettää ostaa lihaa tai kanaa. Mutta koska sitä vielä silloin tällöin syömme, varsinkin erityispäivinä, niin mitäpä niitä reseptejä pimittämään. Jos et ole vielä oikein päässyt noiden korviketuotteiden makuun, niin tämä ateria on mainio mahdollisuus kokeilla esimerkiksi nyhtökauraa, koska makean tulinen kastike on ruokalajin pointti ja kaikkien lisukkeiden kombo tekee kokonaisuudesta herkullisen.

– On tää kyllä sairaan hyvää, sanoivat pojat yhteen ääneen eilen illalla.  Sairaan hyvään ateriaan olikin hyvä päättää sairaan hyvillä säillä höystetty kesäloma.

Flatbreads viidelle hengelle

Taikina:
3 dl kädenlämpöistä vettä
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
7 dl durumvehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhoista 6 dl. Alusta taikina palloksi ja jätä kohoamaan vähintään tunniksi liinan alle.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Pyörittele taikinasta ilmat pois ja lisää vielä hieman jauhoja. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen palaan ja kauli paistinpannusi halkaisijan kokoisia ohuita lettuja. Pinoa letut lautaselle ja ripottele jauhoja niiden väliin, etteivät ne tartu yhteen.

Paista leipäsiä kuumalla ja kuivalla paistinpannulla n. 1-2 minuuttia per puoli. 

Pulled chicken tai nyhtökaura viidelle hengelle

3 broilerin rintaleikettä (n. 1,2 kg)
1,5 l kanalientä tai 2 pkt maustamatonta nyhtökauraa

Kastike:
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 jalapenochili
500 g paseerattua tomaattia
140 g tomaattipyrettä
5 rkl etikkaa
4 rkl sokeria
2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää rintaleikkeet sellaisenaan veteen. Keitä 45 minuuttia kunnes kanat ovat kypsyneet. Nyhtökauralle ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä vielä mitään.

Valmista kanojen kypsymisen aikana kastike. Pilko sipulit, valkosipulin kynnet ja chili. Kuumenna öljy isossa kasarissa. Kuullota sipuleita ja chilia öljyssä muutama minuutti. Lisää paseerattu tomaatti ja tomaattipyree. Sekoita etikka, sokeri ja suola joukkoon ja annan kiehua miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia.

Nosta kanaleikkeet kattilasta ja poista niistä luut. Riivi liha haarukalla suikaleiksi. Lisää kanasuikaleet kastikkeeseen. Mikäli valmistat aterian nyhtökaurasta, lisää nyhtökaura kastikkeeseen.

Tarjoile tzatzikin, tuoresalsan ja muiden haluamiesi lisukkeiden kera flatbreadien sisällä.

Sitruunamehu tekee kaikesta aina vielä vähän parempaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *