Vaniljainen kurpitsakeitto

Vaniljainen kurpitsakeitto

Myskikurpitsa on erittäin monipuolinen tuote. Muutaman viime vuoden ajan olen käyttänyt sitä illanistujaisbravuuriini, fetakurpitsapiirakkaan. Usein olen myös tehnyt siitä sosekeittoa, jossa kurpitsat paahdetaan uunissa ennen soseutusta.

Tämä on perussosekeiton hienostuneempi versio. Kurpitsa saa kaverikseen porkkanaa, bataattia ja omenaa. Keitto maustetaan vanilijalla, kanelilla ja maustepippurilla. Tämä yhdistelmä voi kuulostaa erikoiselta, mutta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu.

Kutsuin äitini syömään tätä ja muita kurpitsaherkkuja ja hän sanoi totuuden hyvästä ruuasta: ”On kyllä erinomaista keittoa, loppujen lopuksi pienillä jutuilla saa arkisesta ruuasta gurmeeta.” Näinhän se on.

Vaniljainen kurpitsakeitto

600 g myskikurpitsan lihaa
400 g bataattia
300 g porkkanaa
1 omena
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 tl kanelia
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl vaniljauutetta
1 l kasvislientä
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaan
kermaa tai kookoskermaa
tarjoiluun

Paloittele kaikki kuoritut kasvikset suurehkoiksi lohkoiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita ison kattilan pohjalla öljyssä hetki. Lisää kurpitsa-, bataatti- ja porkkanalohkot ja pyörittele hetki sipuleiden kanssa öljyssä. Lisää mausteet ja omena. Lisää kasvisliemi.

Anna kiehua kannen alla n. 20-30 minuuttia, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta kasvikset keitoksi ja lisää suolaa maun mukaan.

Tarjoile kookoskerman ja paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa. 

Paahdetut kurpitsansiemenet

Pyörittele pestyjä kurpitsansiemeniä pienessä määrässä oliiviöljyä.  Levitä siemenet uunipellille tasaisesti. Paahda uunissa 175 asteessa n. 45 minuuttia. Ripottele runsaasti suolaa päälle.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *