Pikkuleipiä joulun ajan tunnelmointiin

Pikkuleipiä joulun ajan tunnelmointiin

Olen pikkuleipä- ja keksi-ihminen. Siinä missä ystäväni kertovat leipovansa joulun alla lasten kanssa pipareita mutta toteavat, ettei niitä kukaan sitten kuitenkaan syö, minä taas rakastan piparkakkuja. Rakastaa niitä kyllä onneksi perheenikin. Koskaan ei ole jäänyt piparitaloista yhtään nurkkaa syömättä.

Rakastan ranskalaisia macarons-pikkuleipiä, englantilaisia shortbread-keksejä ja amerikkalaisia chocolate chip cookieseja. 

Pikkuleipiin liittyy mukavia muistoja elämän ja matkojen varrelta.

Äitini leipoo herkullisia ässäkeksejä mummini vanhalla reseptillä, jonka yksi ainesosa – cream of tartar – on käyty hakemassa äidille Englannista asti, koska sitä ei enää suomalaisista kaupoista löydä.

Viime kesän Ranskan matkalta ostin itselleni tuliaisiksi pienestä putiikista luksusmacaron-keksejä. Vanha pariisilainen herrasmies laittoi minulle pakettiin 30 valitsemaani pikkuleipää. Paketille tuli hintaa 50 euroa. Vaan olivatpa hyviä ja ihana oli muistella matkaa Suomesta käsin, macaron suupielessä.

Muistan, kun viisivuotiaana englanninkielisessä leikkikoulussa pääsimme leipomaan haarukkapikkuleipiä. Saimme itse pyöritellä taikinasta pallot ja painaa kuviot haarukalla pikkuleipien pintaan. Pikkuleivät olivat ihanan rapeita ja ilmavia. Saimme viedä loput kekseistä kotiin: muistan olleeni kovin ylpeä luomuksistani.

Viisivuotiaana pelkkä sokeri, voi ja jauhot riittivät kulinaristiseen elämykseen,  mutta nyt lisäsin mausteeksi appelsiinin kuorta ja vaniljaa tuomaan kekseihin vähän lisää syvyyttä. Kun pikkuleipien päälle vielä sirotellaan runsaasti kaneli-tomusokeriseosta, sulattavat ne vannoutuneimmankin keksinvihaajan sydämen.

Toinen muisto lapsuudesta on yläasteen ensimmäisiltä kotitalouden tunneilta; leivoimme helppoja kaurakeksejä. Niitä leivottiinkin sen jälkeen ahkerasti erilaisiin myyjäisiin ja omaksi herkuksi.

Tämän reseptin kaurakeksit saavat lisäpotkua kookoksesta ja jouluisista mausteista. Valkosuklaalla kuorrutetut keksit tuovat valoa pimenevään talvi-iltaan.

Amerikkalaisia suklaakeksejä leivomme lasten kanssa yhdesä aina silloin tällöin. Rapea päältä, ihanan tahmean pehmä sisältä, sellainen on täydellinen chocolate chip cookie.

Jouluiset haarukkapikkuleivät

300 g voita
2 dl tomusokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 dl maissitärkkelystä
1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
1 tl vaniljauutetta
tomusokeria ja kanelia pikkuleipien päälle

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää appelsiininkuoriraaste ja vaniljauute. Sekoita jauhot keskenään ja lisää pienissä erissä voiseokseen. Pyörittele taikinasta palloja. Paina jokainen taikinapallo haarukalla hieman litteäksi. Paista 150 asteessa 25–30 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä, jotta ilma pääsee kiertämään myös pikkuleipien alla. Siivilöi tomusokerikaneliseosta runsaasti päälle.

Haarukkapikkuleivät kuorrutetaan tomusokeri-kaneliseoksella.

Kaura-kookoskeksit

150 g voita
1 muna
2 dl sokeria
0,5 dl muscovadosokeria
4 dl kaurahiutaleita
2 dl kookoshiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
150 g valkosuklaata kuorrutukseen

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Sekoita voisulaan sokerit, kaneli, kardemumma ja vaniljauute. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää voi-sokeriseokseen. Lusikoi taikina leivinpapereille, niin että jokaiselle pellille tulee 4 isoa keksiä. Taikinasta tulee n. 16 isoa kaurakeksiä. Paista keksejä 5-7 minuuttia 200 asteessa.

Anna keksien levätä ja jähmettyä hetki, ennen kuin nostat ne ritilälle jäähtymään. Kuorruta keksit sulatetulla valkosuklaalla.

Pikkuleivät ovat maukas ja suloinen lahja ystävälle.

Chocolate Chip Cookies

200 g voita
1 dl muscovadosokeria
1 dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljauutetta
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suoaa
200 g maitosuklaata rouhittuna

Vatkaa voi ja sokerit pehmeäksi vaahdoksi. Lisää muna ja vaniljauute. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä erissä voi-sokeriseokseen. Sekoita taikinaan rouhittu maitosuklaa. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.

Pyörittele taikinasta 30–36 palloa,  ja laita pallot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jätä runsaasti tilaa pallojen ympärille, maksimissaan 9 palloa per pelti. Paista 175 asteessa 13 minuuttia. Keksit ovat uunista otettaessa pehmeitä, joten anna niiden levätä 5 minuuttia leivinpaperin päällä, ennen kuin siirrät ne ritilän päälle jäähtymään.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *