Veriappelsiini-linssisalaatti

Veriappelsiini-linssisalaatti

Tammi-helmikuussa hedelmäosastolla on parasta verkkopusseissa myytävät sisilialaiset veriappelsiinit. Tämä salaatti on osa veriappelsiinihuumassa suunniteltua menuta, johon kuuluvat alkuruoaksi tomaattikeitto ja jälkkäriksi piimäletut.

Olen kärsinyt syksystä asti eräästä ärsyttävästä suun sairaudesta. Sairaus ei itsessään ole vaarallinen, mutta se on pahimmillaan hyvin kivulias. Sairauteen ei ole oikein tehokasta ja pysyvää hoitoa olemassa, paitsi niiden ruoka-aineiden välttäminen jotka aiheuttavat kipua, kuten esimerkiksi chili. Englanniksi googlettamalla  löysin tietoa, että jotkut sairaudesta kärsivistä ovat löytäneet avun autoimmuunisairauksien hoitoon kehitetystä ruokavaliosta. Päätin kokeilla tuota ruokavaliota oman sairauteni hoidossa.

Sen pidemmälle menemättä tämän ruokavalion tai sairauteni yksityiskohtiin, voin todeta, että kolme kuukautta hyvinkin karsitulla ruokavaliolla alkaa nakertamaan ruoanlaittoa ja syömistä rakastavan ihmisen mielenterveyttä. Suu ei kerennyt kunnolla parantumaan, kun mieleni alkoi pari viikkoa sitten lipsumaan kaiken ihanan perään.

Eniten on tehnyt mieli kaikkea kasviperäistä proteiinia sisältävää, kuten palkokasveja ja pähkinöitä. Tällä ruokavaliolla kun ei palkokasveja saa syödä ja kaikki proteiini tulee lihasta tai kalasta. Juustoja, tomaatteja ja chiliä on myös ollut ikävä. Myös maito- ja viljatuotteet sekä koisokasvit (johon esim. tomaatti ja paprikat kuuluvat)ovat pannassa. Joten salaattiin, jonka laadin veriappelsiinimenuta varten, änkäsin kaiken sen, mitä minulla oli eniten ollut ikävä. Tämän takia salaatti onkin runsas ja sillä varmasti lähtee nälkä. Linssit, kikherneet ja tattari tuovat salaattiin proteiinia, fetajuusto täyteläisyyttä, oliivit ja saksanpähkinät hyvää rasvaa ja veriappelsiini ihanaa kirpakkuutta. Tulisen hapokas kastike kruunaa salaatin.

En tiedä jatkanko autoimmuuniruokavaliota kuitenkin vielä jossain vaiheessa, suu kun tuntuu kärsivän taas vähän enemmän. Tosin mitään takeita ei ole, että suuni paranisi kokonaan tuota tiukkaa ruokavaliota noudattamalla. Mutta juuri nyt nautinto tällaisesta ruoasta menee tuon pohdinnan edelle. Pohditaan joku toinen päivä.

Veriappelsiini-linssisalaatti

1,5 dl vihreitä linssejä
3 dl vettä
1 valkosipulin kynsi
0,5 rkl oliiviöljyä

1,5 dl tattarin jyviä
4 dl vettä
1/2 tl suolaa

100 g salaattisekoitusta (esim. rukolaa ja babypinaattia)
150 g vihreitä chalkidiki-oliiveja
150 g aurinkokuivattuja tomaatteja
230 g valmiiksi keitettyjä ja säilöttyjä kikherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
150 g kurkkua
1 porkkana
1 pieni punasipuli
3 veriappelsiinia
100 g saksanpähkinöitä
1 ruukullinen persiljaa
200 g fetajuustoa

Kastike

1 veriappelsiinin mehu
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl ruokosokerisiirappia tai hunajaa
1 tl dijonsinappia
1/2 punainen chili hienonnettuna
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

Valuta linssit kylmässä vedessä. Halkaise valkosipuli kahteen osaan ja lisää linssien keitinveteen. Valkosipulin puolikkaat poistetaan linssien kypsyttyä. Lisää veteen öljy ja huuhdellut linssit. Keitä kypsäksi n. 20-25 minuuttia. Jäähdytä.

Valuta tattarin jyvät kylmässä vedessä ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Jäähdytä.

Valuta säilykekikherneet ja huuhtele kylmällä vedellä.  Pilko aurinkokuivatut tomaatit siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko kurkku lohkoiksi. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Hienonna persilja.Valuta oliivit. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Leikkaa appelsiineista kuoret  pois ja viipaloi ne renkaiksi. Leikkaa pyöreät veriappelsiinisiivut vielä neljään osaan. Paahda saksanpähkinöitä kuumalla pannulla muutama minuutti. Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja murenna feta sekaan. 

Tee salaatille kastike yhdistämällä kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita kastike käsin nostelemalla salaatin sekaan.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *