Omena–salted caramel -galette

Omena–salted caramel -galette

Olen viime aikoina ihastunut galette-tyyppisiin piiraisiin. Ne ovat niin yksinkertaisia, mutta tai ehkäpä juuri siksi niin maukkaita. Keväällä postasin punajuuri-fetagalettereseptin, kanttarelli-kesäkurpitsagalette vuohenjuustolla on kokeiltu ja hyväksi havaittu. Se odottaa julkaisua, mutta nyt tässä makea versio tuosta rouheasta ranskalaisesta piiraasta.

Tänä vuonna pihamme omppupuut notkuvat hedelmiä, joten omena oli luonnollinen täytevalinta makeaan galetteen. Kun happamaan omenaan yhdistää suolalla maustetun kinuskikastikkeen, niin ai hemmetti, kun tulee hyvää. Minusta tämä piiras on parhaimmillaan kuumana ja vaniljajäätelön kanssa nautittuna.

Omena–salted caramel -galette

4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
150 g kylmää voita
0,5 dl kylmää vettä
1 munan keltuainen voiteluun

500 g omenaviipaleita
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sitruunan mehua

Suolainen kinuskikastike:
1 dl kuohukermaa
50 g voita
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Yhdistä jauhoseos kylmään voihin sähkövatkaimella. Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes taikina muuttuu muruisesta koostumuksesta kiinteäksi. Pyöräytä taikina palloksi ja laita taikina jähmettymään jääkaappiin.

Sekoita sitruunamehu omenaviipaleisiin. Lisää niihin sokeri, kaneli, muskottipähkinä ja jauhot.

Valmista karamellikastike. Sulata sokeri koko ajan sekoittaen pinnoitetussa pannussa keskilämmöllä. Muista käyttää sellaista lasta tai kauhaa, joka on tehty korkeaa kuumuutta kestävästä muovista tai puusta. (Olen itse kerran sulattanut sokerin sekaan muovilastan.)

Aluksi sokeri muodostaa kokkareita, mutta sulaa kyllä lopulta. Kun sokeri on sulanut kokonaan ja muuttunut kauniin ruskeaksi, lisää voi pieninä paloina koko ajan sekoittaen sokeriin, kunnes se on sulanut kokonaan. Kaada kerma hitaasti ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen. Anna vielä kiehua 1 minuutti, sekoita edelleen. 

Ota pannu kuumalta levyltä ja lisää suola.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä isoksi ympyräksi. Siirrä taikina varovasti kaulinta apuna käyttäen leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Asettele omenat taikinan päälle, jätä reunoihin taittovarat. Valuta kinuskikastike omenoiden päälle. 

Taita galetten reunat ja voitele ne kananmunan keltuaisella. Paista 200 asteessa n. 40–50 minuuttia kauniin kultaiseksi.

Ps. Voit äänestää tätä reseptiä Parhaat ruokablogit syyskilpailussa 🙂Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *